Bezoekadres: Wusterweg 6, 5811AD Castenray
+31654787362

WUR positief over technische oplossingen op Lamberdina’s Hoeve

Ik voelde me toch echt wel een klein beetje trots toen ik afgelopen dinsdag in de Limburger Lamberdina’s Hoeve genoemd zag staan. Het artikel ging over Bram Bos en Edo Gies van de WUR (Universiteit Wageningen) en hun  opdracht van het Rijk om een nieuw type stal te ontwikkelen die zowel dierenwelzijn dient maar ook de hoeveelheid fijnstof in de stal omlaag brengt.

Het tweetal is positief over de Eco-Unit. Een apparaat, ontwikkeld door Vencomatic, dat zorgt voor klimaatbeheersing in de stal en dat tegelijkertijd fijnstof en ammoniak uitfiltert. Ik werk al jaren heel nauw samen met Vencomatic. Het was heel vanzelfsprekend om samen met hun ook de stalinrichting voor Lamberdina’s Hoeve te ontwikkelen en te bouwen. Lamberdina’s Hoeve zal als eerste de Eco-Unit toepassen. Er komen nog veel meer technische duurzame hoogstandjes maar daarover later meer.

Ik heb al eerder aangegeven dat we op onze boerderij de kip centraal zetten.Dat betekent dat we keuzes maken die in het teken staan van een optimaal leefklimaat en welzijn voor de kip. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar deze filosofie is behoorlijk nieuw in de pluimveehouderij. Het is ook een complexe materie. Wat aan de ene kant duurzaam is voor het milieu is niet per se de beste keuze voor het dier. Het is belangrijk dat we bij blijven anticiperen op nieuwe inzichten, ontwikkelingen en mogelijkheden. De realisatie van Lamberdina’s Hoeve is wat dat betreft een echte uitdaging.

na het lezen van de Limburger schonk ik nog even een tweede kopje koffie in en liep er mee naar buiten. Ik realiseer(de) me dat er nog heel veel werk verricht moet worden. Maar de dag was veelbelovend begonnen.

 

Groetjes Eric Thielen

NB: Lees hier het bericht in de Limburger dinsdag 2 oktober 2018 de Eco-Unit, ontwikkeld door Vencomatic dat zorgt voor klimaatbeheersing in de stal en dat er tegelijk fijnstof en ammoniak uitfiltert.