Bezoekadres: Wusterweg 6, 5811AD Castenray
+31654787362

Wat betekent biologisch+?

 

Biologisch+ is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Maar wat een biologisch+ label precies betekent is niet even in een paar woorden te zeggen.

Biologisch is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Maar wat een biologisch label precies betekent is niet even in een paar woorden te zeggen. Ieder product moet aan hele specifieke voorwaarden voldoen om het keurmerk biologisch te dragen. Een biologische tomaat groeit in de grond in plaats van op substraat, biologische melk komt van een koe die zomers buiten loopt en biologische aardbeien zijn onbespoten. Allemaal biologisch, maar drie verschillende verhalen.

Kippen zijn van nature bosvogels,. De natuurlijke bosomgeving past precies bij het leefgedrag van de kip en daar moet je heel goed rekening mee houden wanneer je een biologische pluimveehouderij bouwt. Biologische legkippen lopen lekker buiten in een begroeide uitloopwaar ze heerlijk kunnen scharrelen en in hun stal hebben ze daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is biologisch en volledig gentechvrij. Een biologische kip mag het puntje van haar snavel houden, want dat is net zo gevoelig als een vingertopje. Op Lamberdina’s Hoeve staat de behoefte van de kip centraal. Ik wil een ei produceren dat onder de beste omstandigheden door de kip wordt gelegd.

 

Biologisch heeft een wettelijke status. Een onafhankelijke organisatie houdt in opdracht van de overheid toezicht op de biologische productie. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor een certificering.
In Nederland is Skal Biocontrole de controlerende instantie. Elk bedrijf krijgt bij certificering een uniek nummer. Op elke productverpakking van voeding is de naam en vestigingsplaats van de producent verplicht. Via de zoekfunctie van de database van Skal kan worden gecheckt of een product van een gecertificeerd bedrijf afkomstig is. Deze is te vinden op www.skal.nl

 

Ik hoop je met mijn dagboek te informeren maar ook te inspireren over waar ons eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

 

Groet Eric Thielen.