+31654787362

Voedselrijke poep van Lamberdina’s kippen

KRINGLOOPLANDBOUW: ZO WERKT HET!
Op Lamberdina’s Hoeve is duurzaam zorgdragen voor mensen, dieren, natuur en omgeving is een volwaardige manier van leven. Met deze manier van ondernemen nemen we de verantwoording voor de dag van morgen. Dat betekent dat we steeds opzoek gaan naar nieuwe vormen van samenwerken. Met ondernemers en onderzoekers wordt er gezocht naar het optimaal combineren van ecologische principes en moderne technologie. Niet alleen gericht op een goede opbrengst en een zuinig gebruik van grondstoffen en energie, maar ook op zo min mogelijk belasten van klimaat, milieu en natuur. De basis voor biologische champignons is biologische kippenmest en de basis voor biologische kippenmest is biologisch kippenvoer. Terug naar de champignons: De teelt van biologische champignons van Champignonkwekerij Heereco begint met het mengen van de biologische compost van Lamberdina’s Hoeve. (Biologisch stro, biologische kippenmest en natuurgips) Dit mengsel wordt na een week fermenteren naar het compostbedrijf in Broekhuizen gebracht om te worden gepasteuriseerd en geënt met de champignonschimmel (broed). Bij Heereco wordt de compost op teeltbedden aangebracht en overdekt met een laag dekaarde van verschillende soorten veen. Champignons worden geteeld in donkere cellen op teeltbedden die zich boven elkaar bevinden. Na een korte warme periode met luchttemperaturen van 20 – 22 graden Celsius, wordt de temperatuur teruggebracht naar ongeveer 17 graden Celsius. Zoals de temperatuur en vochtigheidsgraad in de herfst na.
Het gezegde “ als paddenstoelen uit de grond schieten” is geen verzinsel. Na  twee tot drie weken worden de eerste champignons geplukt. De geplukte champignons worden direct in een doosje verpakt en klaar voor gebruik.

Champignons bevatten net als eieren heel veel nuttige voedingsstoffen.

Eetsmakelijk!

En hartelijke groet,

Eric Thielen.