Bezoekadres: Wusterweg 6, 5811AD Castenray
+31654787362

Het paradepaardje van Lamberdina’s Hoeve: de Eco-unit

Goeiemorgen!

Met de kippen gaat het hartstikke goed! Ze zullen, als de temperatuur weer gaat stijgen heel snel de wintertuin gaan bezoeken. Maar vandaag even helemaal iets anders! Vandaag even aandacht voor een innovatief kunststukje op technisch en duurzaam gebied: De eco-Unit van Vencomatic. Dit kun je toch wel een echte parel noemen! Bekijk hier het filmpje

Om goed te begrijpen hoe de Eco-Unit werkt kijk je naar het filmpje. Victor Wagenberg is Product Manager at Vencomatic Group en legt heel duidelijk wat een Eco-Unit betekent voor de kip en het milieu. We zijn hartstikke trots op de samenwerking met Vencomatic. Je kunt nog zoveel ideeën hebben over een nieuwe manier van werken en een duurzame en innovatieve kippenboerderij, maar zonder techniek sta je nergens! Het is een genot om in de stal rond te lopen. Wat goed is voor de kip is ook goed voor mij en mijn omgeving.

Groetjes uit een winters Castenray,

Eric

INFO: De volledige stal van de Lamberdina’s hoeve wordt geventileerd via ECO units. In eerder onderzoek aan ECO units is aangetoond dat deze circa 80% van het fijn stof afvangen. In de stal zullen fijnstof emissiemetingen plaatsvinden uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. Het (fijn-) stof dat ophoopt in de ECO units zal periodiek (minimaal wekelijks) uit de unit gewassen worden. Het vuile water met stofdeeltjes wordt vervolgens gereinigd in een trommelfilter. Door met dit water de ECO units te spoelen zal er ook intensief contact zijn met de uitgaande lucht, water verdampt en zal afkoelen. De ingaande lucht koelt hierdoor ook. Een groot deel van de tijd zal de uitgaande lucht op deze manier bevochtigd worden om de koeling van de ingaande lucht te bereiken. De ECO unit fungeren als een luchtwasser als deze koeling werkt: ammoniak zal oplossen in het water. De verwachting is dat minimaal 50% van de ammoniak oplost in het water. Er zullen ammoniak emissiemetingen plaatsvinden uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research conform het geldende meetprotocol.