Bezoekadres: Wusterweg 6, 5811AD Castenray
+31654787362

Coronaproof: Asperges uit de automaat

Asperges zoals mijn grootmoeder Lamberdina het altijd maakte🙂

Iedereen weet dat ik niet echt kan koken maar omdat ook ik door de coronamaatregelen niet zomaar even de stad in kan voor een hapje en een drankje heb ik de stoute schoenen aangetrokken, een schort aangedaan en gedacht: Het koken kan alleen maar beter worden!

Het mooie van leven en werken op de boerderij is dat ik altijd mijn herinneringen om me heen heb. Herinneringen die bijna tastbaar zijn. Met moeder de eieren uithalen was een dagelijks ritueel voor mij als kleine jongen. Als je wat ouder wordt krijgen herinneringen nog meer betekenis. Dat gevoel herken je vast wel!

Met Pasen aten we altijd asperges met ham en ei. Het spande er ieder jaar om: was de zon al krachtig genoeg. Waren er al genoeg zonuren geweest. Het witte goud dat in die donkere tunnel tot groei komt en een unieke smaak ontwikkelt is en blijft een gastronomisch wondertje! Dus Limburg maak je klaar voor :

#coronakokenmetei-1 ASPERGES MET EI EN HAM VAN LAMBERDINA
De asperges zijn coronaproof gekocht bij Asperge Boerderij Friesen, Matthiasstraat 11 in Castenray uit de automatiek. Een Paaswonder zou ik het bijna willen noemen.

Gewoon met wat gesmolten boter, ham en een eitje, ouderwets lekker! Het grootste geheim van echt smaakvolle asperges zit hem in de schil!

Je bent er ongeveer 50 minuten mee bezig. Wat heb je allemaal nodig?
500 gram asperges per persoon, 1 tot 2 gekookte eitjes per persoon en wat lekkere plakken ham. 100 (of iets meer) gram roomboter

Was de asperges onder koud stromend water. De asperges schil je vanaf de kop met een dunschiller naar beneden. Zorg ervoor dat je de schil echt goed verwijdert, maar dat de asperge tegelijkertijd niet te dun wordt. Van de onderkant van de asperge snijd je zo’n 1,5 cm. af. Gooi de schillen van de asperges niet weg! Leg de geschilde asperges totdat je ze gaat gebruiken in koud water. Dit voorkomt dat de asperges uitdrogen.

Breng nu in een pan met ruim water de schillen en een beetje zout aan de kook. Laat dit 15 minuten doorkoken. Haal de schillen eruit en gebruik het water/bouillon om de asperges in te koken. Let goed op dat de asperges wel kunnen liggen in de pan! (je hebt echt niet per se een speciale asperge pan nodig) Leg de asperges in de kokende bouillon laat het 1 minuut doorkoken en daarna zet je de warmtebron onder de pan uit. Laat de asperges (met het deksel op de pan) minimaal 10 minuten (bij dunne exemplaren) of 15 minuten (bij wat dikkere) rusten. Je kunt testen of de asperges gaar zijn door er eentje te proeven voordat je ze allemaal uit het vocht haalt.

Kook in te tussentijd de eitjes. En verwarm de boter met een scheutje van de bouillon. Het is lekker als je de ham vlak voor het opdienen van de asperges even in de boter opwarmt 20 seconden is genoeg). Je kunt er natuurlijk ook nog krieltjes bij maken Maar ik had mijn handen hier al vol aan!!

En van het overgebleven kooknat maak ik morgen of overmorgen aspergesoep net als mijn oma dat deed.

Smaakmakelijke groet!

Eric