Bezoekadres: Wusterweg 6, 5811AD Castenray
+31654787362

20-03-2020 Hoe gaat het?

Vanzelfsprekend is de verkiezing agrarisch ondernemer 2020 stopgezet. Maar we willen jullie bedanken voor alle positieve reacties. Het gaat niet om het winnen maar om het delen van een visie en een missie. #odeaanonzeaarde #odeaandemensendievooronszorgen.

Een telefonisch gesprek verwoord in een column Eric Thielen Eigenaar biologische en duurzame kippenboerderij Lamberdina’s Hoeve in Castenray en Karenanna Knopper, communicatie Lamberdina’s Hoeve, Maastricht

20-03-2020

De dames op onze Hoeve hebben geen weet dat er aan hun eieren meer waarde toegekend wordt dan ‘ooit’. De angst voor het Coronavirus en de getroffen maatregelen heeft mensen er toe aangezet om te gaan hamsteren. We zijn irrationele wezens, we weten dat er meer dan genoeg is voor iedereen en toch werd de supermarkt in no-time leeg getrokken. Melk, toiletpapier, pasta, rijst, vis in blik, tomaten in blik en ja ook eieren werden/worden massaal ingeslagen. Ik kreeg zelfs telefoontjes van ondernemers of ik geen extra eieren kon leveren. Begrijpelijk gezien de situatie. Echter wij leveren volgens protocol via onze partner waar wij sinds jaar en dag een transparante samenwerking mee hebben. De consument heeft een haat/liefde verhouding met ons boeren. Enerzijds worden we overladen met kritische vragen en opmerkingen, soms terecht soms onterecht en plotsklaps worden we gekoesterd en weet iedereen ons te vinden in moeilijke tijden. De omslag gaat met een tempo dat nauwelijks is te volgen, maar wel begrijpen. De crisis leidt op dit moment tot een herwaardering van de vitale banen die de ruggegraat zijn van onze samenleving. De vitale beroepen zijn, ironisch genoeg, precies de beroepen die de afgelopen jaren onder grote druk stonden. Leraren, verplegers, politiemensen, ov- en logistiekmedewerkers en ook de agrosector. Ik kan alleen maar hopen dat die herwaardering blijft. Het zal er de komende periode niet gemakkelijker op worden. We hebben elkaar nodig en we hebben de dialoog nodig.

We leven in netwerken, dat maakt dat veel mensen in hun directe omgeving geconfronteerd zijn met het virus. Het verdriet over het verlies van familie en dierbaren laat zich niet beschrijven. De machteloosheid geen liefdevolle ondersteuning te mogen bieden of afscheid kunnen nemen is bijna te groot. De maatregelen blijven komen. Vandaag gaan ook de verpleeghuizen op slot. Je mag en kan niet meer naar je vader of moeder toe. Geen bezoekjes meer. Hartverscheurend. Maar het is noodzakelijk. Je kunt je niet verzetten tegen een crisis. Hoe gek het ook klinkt, je moet meebewegen en meeveranderen. De vanzelfsprekendheid is voorbij. De Crisis daagt ons uit tot een bewuster leven en dankbaarheid voor hetgeen er is.

Het is stil in Castenray. Het lijkt nog stiller in Maastricht.
Alleen de dames kakelen en scharrelen als altijd en leggen met liefde van de boer hun eitje voor ons.

Hartelijke groet,

Eric Thielen
Karenanna Knopper